TeSZT-VIP

Tanulási szokásokat támogató vállalati információs portál

A projekt rövidítése: TeSZT-VIP

A projekt célkitűzése:

A projekt célja egy olyan portál megvalósítása, amely egyrészt könnyen megtanulható, felhasználóbarát módon működő ellenőrzött információcserét, másrészt oktatástechnológiai szakértői rendszerként a szükséges belső oktatások viszonylag olcsó és hatékony megvalósítását biztosítja.

A rendszer olcsósága a médiafüggetlen megközelítésben ragadható meg, azaz a felhasználó szervezet megfelelő szinten meghozott szervezeti döntése alapján az információs végtermék akár papír alapú, akár elektronikus is lehet. A rendszer hatékonysága pedig abban manifesztálódik, hogy a rendszer képes diagnosztizálni a portál használók információ feldolgozási, tanulási szokásait és javaslatokat adni az adott tartalom egyéni tanulási szokásokhoz igazított elsajátítására. Ehhez olyan informatikai és oktatástechnológiai kutatás a cél, mely képes végesszámú tananyag- és didaktikai elem megfelelően kombinált változatait az egyéni igények diagnosztizálása alapján generálni, visszakereshetően tárolni és működtetni.

A projekt várható eredménye:

A portál alkalmazása a nyomtatványok, kiadványok és azok kiküldési költségének csökkenésével, a gyorsabb “előállításból” adódó megtakarításban mérhető. Ez adott működtető “központi” szervezet esetében jelentős anyagi és emberi erőforrás felszabadulásával jár. Ugyanakkor a tagoknál, egységeknél bizonyos, (nem jelentős) többletköltség keletkezhet: Internet előfizetés, postai díj (ha eddig nem használta), illetve amennyiben a kiadvány nyomtatható verziójára szüksége van, annak kinyomtatási költsége. A fejlesztésünk azonban biztosítja – mivel nem ismerhetünk minden felhasználói érdeket -, hogy adott helyzettől, igénytől függően választhasson a felhasználó az elektronikus vagy az írott információhordozó között.

A portál tartalmaz az információs blokkban egy hirdetési felületet is (piactér, Agóra). Főként a szervezetek, szövetségek miatt, ahol gyakori a pártoló tagok (a szervezet munkájához kapcsolódó, üzletileg érdekelt partnerek, gyártók, szolgáltatók) igénye, hogy olcsón, célzott hirdetési lehetőséghez jussanak.

A projekt célcsoportjai:

A társadalmi, civil és tudományos szervezetek.
Ezek információs rendszere hazánkban az esetek jelentős részében alacsony hatásfokkal működik. Míg az újságok (szaksajtó is) elektronikus formája nálunk és külföldön is elterjedt (EDN, IIC, IEN), a szövetségek (MTESZ, MATE, VCSSZ, Mérnök Kamara) hírlevelei, értesítései többnyire nyomtatott formában terjednek. Ez jellemzően még az iparilag fejlettebb államokban is így van. A nyomtatott sajtó sokszor lassú, körülményes és egyirányú kommunikációs lehetőséget biztosít. (Bár sok esetben ugyanakkor mégis elhagyhatatlan.)

A projekt koordinátora:

arvato systems Hungary Kft.

Kapcsolattartó: Szabó László

A projekt weboldala:

A projektben résztvevő intézmények és szervezetek:

  1. arvato systems Hungary Kft.
  2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
  3. Gamma Digital Fejlesztő és Szolgáltató Kft.
  4. Víz- és csatornaművek Országos Szakmai Szövetsége

A projekt kezdési időpontja:

2003. január 02.

A projekt időtartama:

454 naptári nap

Az Oktatási Minisztérium által támogatott projekt.