NEST

NEST- Network of Staff and Teachers in childcare services

A projektről

A kisgyermekkori nevelés és gondozás területén dolgozók képzése tükrözi a terület jelenlegi felaprózott, változatos helyzetét, a közös elképzelés hiányát. Nagyban eltér az egyes tagállamok e területbe fektetett eroforrásaiban és magának a munkaeronek az összetételében is. A kisgyermekkori gondozásban és nevelésben dolgozók (bölcsödei és óvodai nevelok és gondozók) néhány országban széles köruen képzettek (diplomával kell rendelkezniük és részt kell venniük továbbképzéseken) míg más tagországokban nincs hivatalos képzésük és hivatásos elismertségük. A változatos háttér miatt nyilvánvalóan nincs közös ajánlás vagy tanterv és a nemzeti vagy regionális szinteken nagyon kevés lehetoség van a párbeszédre.
A NEST konzorcium egy hiánypótló európai hálózat létrehozásán dolgozik a kisgyermekkori nevelésben és gondozásban dolgozó szakemberek részére, azzal a céllal, hogy kikerüljenek a helyi, munkaköri elszigeteltségbol és kapcsolat alakuljon ki a szakmagyakorlók és a szakemberek, valamint az intézmények között. Célunk egy gazdag tananyagkínálat összeállítása, valamint a kutatók és a döntéshozók bevonása, tájékoztatása.
A projekt egy olyan hálózat létrehozásán dolgozik, amelynek célja, hogy:

• kapcsolatot alakítson ki az intézmények, gondozók és elméleti szakemberek között, felülkerekedjen a szakmai elszigeteltségen;
• összegyujtse a már létezo tananyagokat a kisgyerekkori nevelésrol;
• bevonja a szakmai párbeszédbe a kisgyerekkori nevelést kutatókat és lehetoséget adjon nekik, hogy hozzáférjenek egy nagy, európai közösséghez;
• a döntéshozóknak friss információkkal és összehasonlítható adatokkal szolgáljon, valamint hogy felhívja a figyelmüket e területre helyi, országos és európai szinten.

A pozitív hatás három szinten is várható: a kisgyermekkori gondozásban és nevelésben dolgozó munkaeronek növekszik az elkötelezettsége és tagjává vális az európai szakmai közösségnek, lehetoséget kap az információ cserére, a kollégáktól való tanulásra és tananyagokhoz fér hozzá. A tananyagfejlesztok és kutatók lehetoséget kapnak a szakmai anyagok formázásában, meghatározhatnak egy potenciális korai gyermekgondozó tantervet. A döntéshozók pedig tájékozódhatnak a terület helyzetérol és igényeirol.

Koordinátor:

University of Erlangen, Institut für Lern-Innovation, Németország
Kapcsolattartó: Thomas Kretschmer

Weboldal:

http://nest-project.eu/

Résztvevő intézmények és szervezetek:

  1. University of Erlangen, Németország
  2. University of Macerata, Olaszország
  3. Scienter, Spanyolország
  4. Amitié, Olaszország
  5. IPAK, Szlovénia
  6. OPEKO National Center for Professional Development in Education, Finnország
  7. AMEI WAECE (World Association of Early Childhood Educators), Spanyolország
  8. European Distance and E-Learning Network, Egyesült Királyság
  9. Militos Emerging Technologies, Görögország

A projekt kezdési időpontja:

2011.11.01.

Időtartama:

36 hónap

Az Európai Unió Lifelong Learning Programjának a keretében megvalósuló projekt.

DEF-flag-logoeac-LLP_HU