D-TRANSFORM

D-TRANSFORM – DigiTal Resources As a New Strategical Factor for a Renovation of Modernization in higher education

Az elmúlt másfél évtizedben számtalan kezdeményezés célozta meg a felsőoktatási intézmények „digitális transzformációját” az intézmények minden szintjén (menedzsment, oktatás, infrastruktúra, hallgatók felkészültsége) a globális tendenciákhoz igazodva, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a folyamat Európa szerte részlegesen valósult meg, és többnyire csak az érdemi  változtatásokat nem igénylő infrastrukturális korszerűsítésekre korlátozódott.  Ennek következtében az oktatási színvonal növelése, az oktatás korszerűsítése tekintetében jelentősen lemaradtak az európai egyetemek a világ élvonalától.

A D-TRANSFORM projekt keretében az angol, a francia, a spanyol és az olasz felsőoktatási rendszer került górcső alá abból szempontból, hogy az egyes országokban milyen mértékben valósult meg az intézményi menedzsment és az oktatás digitális technológiával támogatott korszerűsítése.A vizsgálat eredményeként három tanulmány készült:

  • Az egyes nemzeti felsőoktatási rendszerek stratégiái a digitális átállásra. A néhány közösen megvalósított európai szintű kezdeményezés ellenére (pl. Bolognai rendszer) jelentős különbségeket mutatkoznak az intézmények működése terén.
  • Üzleti modellek: online tréningek, MOOCok gyakorlatainak elemzése – hogyan lehet racionalizálni a felsőoktatási kiadásokat?
  • Útmutató egyetemi felsővezetőknek

A fenti vizsgálódás eredményeként a projekt két vezetőképzést szervez európai egyetemek felső vezetői számára 2016-ban és 2017-ben. A vezetőképzéshez kialakított anyagok online elérhetőek lesznek a további érdeklődők számára.

Weboldal

 

http://www.dtransform.eu/

 

A BME-OIFK szerepe

 

A BME-OIFK a projekt minőségbiztosítási feladatát látja el, szakmai tanácsadást nyújt a vezetőképzés kialakításához, valamint gondoskodik a projekt és annak eredményeinek magyarországi megismertetéséről, az érdeklődők tájékoztatásáról és a projekt eredményeinek mind szélesebb körben való hasznosulásáról.

 

Futamidő

 

2014. szeptember 1 – 2017. augusztus 31. (36 hónap)

 

Partnerek

 

Fondation Maison Des Sciences De L’Homme, FR

Université de Lorraine, FR

Sero Consulting Ltd, UK

Fundacio per a la Universitat Oberta de Catalunya, ES

Politecnico di Milano – METID, IT

European Distance and E-Learning Network, UK

Budapest University of Technology and Economics, HU